ponedeljek, 18. november 2013

Diwali

Pozdravljeni! Prejšnji vikend smo v Indiji praznovali praznik luči in svetlobe, imenovan diwali. To je eden izmed največjih in najpomembnejših hindujskih praznikov. Zanimivo je, da praznik  praznujejo vse religije v Indiji. Diwali je premičen praznik, saj v Indiji ne sledijo gregorijanskemu koledarju ampak solarno-lunarnem. Tako se praznik praznuje oktobra ali novembra.

Praznik predstavlja zmago dobrega nad zlom. Praznik sloni na zgodbi o kralja Ramu, ki se je po štirinajstih letih vrnil iz izgnanstva po porazu zlobnega kralja Ravena, ki mu je ugrabil ženo. Diwali me spominja na naš božič in novo leto. Z lučkami okrasijo  domove,se družijo in prirejajo pojedine. Prižigajo svečke, ki jih naredijo sami: v majhne glinene posodice  naložijo gorčično olje in stenj. Taka svečka se imenuje diya (izg. dija). Po molitvi jih razporedijo po hiši. Na tla  s peskom oz. posebnimi barvami narišejo rangoli. (V priponki sta sliki svečk in rangolija) V tem času se obdarujejo, darila podarijo prav vsem prijateljem.
Praznik naj bi trajal pet dni, takrat potekajo priprave in ti dnevi niso dela prosti dnevi. V soboto smo praznoval mali diwali, v nedeljo pa pravi diwali. Sledili so obiski sorodnikov, prijateljev in molitev. Zvečer pa so pokale  petarde in prasketali ognjemeti. Sem velika oboževalka ognjemetov, zato sem stala na naši terasi, se vrtela v krogu in občudovala ognjemete v vseh smereh neba.
Lep pozdrav,
Nina

Ni komentarjev:

Objavite komentar